Gi tankene en realitetssjekk

Alt kan se ut som krise når det får herje fritt i fantasien. Men bare for at man føler noe betyr ikke dette at det er sant. Noen av våre bekymringer er selvfølgelig katastrofale hvis de er eller blir en realitet. Men majoriteten er det ikke. Det kan ta bort mye av fallhøyden til bekymringene hvis man stopper opp og plasserer dem i riktig boks. Overtenking genererer vonde følelser som i sin tur fyrer opp under mer overtenking. Følelser og tanker ender opp i en selvforsterkende spiral og til slutt mister vi perspektivet. Scenarioene vi lager i hodet blir større og mer skremmende enn de faktisk er. Følelsene våres konkluderer med krise og vi tar det for god fisk.

Tenk slik

Følgende råd er enkelt men svært effektivt når det funker. Det dreier seg om å realitetssjekke bekymringer ift hvor ille de er. Denne tilnærmingen kan man bruke på majoriteten av bekymringer, feks ift jobb, skole, prestasjoner, relasjoner etc. Når du tar deg selv i å overtenke - stopp opp, ta et mentalt steg tilbake og prøv å kategorisere tankene. Du kan kategorisere som du vil alt etter hva du overtenker om eller etter egne preferanser. Her er i hvert fall noen skiller som mine pasienter har hatt nytte av:

  • Hva jeg trenger vs hva jeg ønsker

  • Ubehag vs katastrofe

  • Kjipt vs krise

Her er noen eksempler:

“Er dette noe jeg trenger eller bare ønsker? Trenger jeg at hun synes jeg er helt topp eller bare ønsker jeg det? Trenger jeg hans godkjenning eller vil det gå fint uten? Hvis det jeg frykter intreffer - hvor stor betydning har det lenger frem? Hvor lenge gidder folk å snakke om det? Hvis dette går dårlig - betyr det slutten eller er det en setback? Er dette kjipt eller er det krise? Kan jeg leve med det? Har andre jeg kjenner tabbet seg ut og hvordan gikk det for dem? Har jeg rett til å ta feil?”

Du trenger ikke å tenke akkurat som beskrevet over, men jeg tror du skjønner poenget. Anerkjenn at det er ille men vurder HVOR ille. Test det ut! Når dette funker har det ofte umiddelbar effekt. Jeg har hatt mange pasienter som har hatt stor nytte av dette. Å plassere tankene i riktig boks kan ta bort mye av fallhøyden og de får mindre makt over en. Det er stor forskjell mellom ubehag og katastrofe, mellom kjipt og krise, mellom hva man ønsker og det man trenger. Når du tar deg i overtenking - ikke la bekymringene herje som de vil. Stopp opp og gi dem en realitetssjekk.